dijous, 30 d’agost del 2012

Quant pujaria el nivell del mar si tot el gel del planeta es fongués? Quant temps falta perquè això passi? Quant queda per l'apocalipsi? (I)


La d'avui és una pregunta que els científics han intentat respondre sense posar-se del tot d'acord. Jo us proposo el repte de treballar junts per esbrinar-ho seguint un mètode lògic i pautat que ens permeti fer aquest càlcul amb la màxima precisió possible.
Per tirar endavant aquest treball de recerca us plantejo treballar els següents punts. En aquest post només us proposo resoldre el primer punt, que és bastant fàcil, però compte que pot embolicar.

El procés consistiria a resoldre els següents punts; avui proposem el punt 1.


1.-Augmenta o disminueix el nivell d'un got d'aigua amb glaçons si els glaçons que floten a l'aigua es fonen?

2.-Quants metres augmentaria el nivell del mar si es fongués el gel que reposa damunt del terra (si fa no fa Groenlàndia i Antàrtida)

3.-Estimació o investigació sobre la quantitat de gel que reposa damunt del terra a tot el planeta.

4.-Estudi sobre la velocitat de fusió del gel, en funció de la temperatura i de la superfície específica.

5.- Quantitat de calor del Sol que absorbeix l'aigua líquida del mar, respecte la quantitat de calor del Sol que absorbeix la superfície glaçada de la Terra, i com afecta això a la temperatura del mar.

6.- Càlcul de la dilatació de l'aigua del mar en funció de l'increment de la temperatura.

7.- Estimació final sobre l'augment del nivell del mar en funció dels punts anteriors i d'una probable velocitat de fusió. És a dir, càlcul del temps que ens queda per l'apocalipsi. Solucions possibles.

Així doncs, us deixo uns dies per a solucionar el primer punt:


                                    Created by Uwe Kils (iceberg) and User:Wiska Bodo (sky).


Si l'aigua és en un got o recipient, i el glaçó es fon... el nivell de l'aigua puja o baixa?
 





2 comentaris:

  1. El nivell de l'aigua es quedaria igual. Pel principi d'Arquimedes el glaçó experimenta una empenta cap a amunt igual al pes de l'aigua que desallotja, com el gel té menys densitat que l'aigua i per tant més volum a igualtat de pes, una part del gel és fora de l'aigua. Però, quan el gel es fonga el volumdisminuirà i s'igualarà al de l'aigua desallotjada al principi, per la qual cosa el nivell de l'aigua serà el mateix.

    ResponElimina
  2. Estic d'acord amb el que diu en Jpmerch. Es pot plantejar la primera llei de Newton i dir que si el glaçó està en repòs, vol dir que les dues forces que actuen sobre ell es compensen i per tant P(glaçó) = F(ascensional)

    La força ascensional es pot calcular com el pes del volum d'aigua desplaçada per la part del glaçó sota el nivell de l'aigua.

    Si fem els càlculs descobrirem que, un cop fos el glaçó, la reducció de volum deguda al pas de gel (menys dens) a aigua es compensa amb el volum extra que surt de la part del glaçó que estava per sobre de l'aigua.

    Això és així sempre que la composició del gel sigui la mateixa que la de l'aigua (tots dos siguin d'aigua dolça o d'aigua salada). Si el gel fos aigua dolça i l'aigua líquida fos salada, llavors hi hauria lleugeres variacions. Però això ja seria filar molt prim, crec.

    ResponElimina