La tele de casa és bastant petita i no sé si en una pantalla de 200 polzades es podria veure millor però últimament he intentat llegir la lletra petita de l'anunci d'Actimel i he fracassat un i altre cop.
Si heu signat algun document important a la vostra vida potser teniu prou experiència per desconfiar de la lletra petita. I si corre a una velocitat propera a la del so, encara més, oi?
Aleshores, un es pregunta: dirà la lletra petita alguna cosa relacionada amb les propietats del producte anunciat? Fa vint anys hauria necessitat una cinta de vídeo i molta paciència per esbrinar aquest misteri però avui en dia n'hi ha prou amb una mica de 'feel lucky' al Google.
La lletra petita diu el següent:
"Dentro de una dieta equilibrada y un estilo de vida saludable, Actimel con L.Casei Danone, contiene vitaminas D y B6, que ayudan al normal funcionamiento del sistema inmunitario de toda la familia. El sistema inmunitario es parte de las defensas. Beneficios demostrados en población general".
Com? D'acord, us ho amplio:
"Dentro de una dieta equilibrada y un estilo de vida saludable, Actimel con L.Casei Danone, contiene vitaminas D y B6, que ayudan al normal funcionamiento del sistema inmunitario de toda la familia. El sistema inmunitario es parte de las defensas. Beneficios demostrados en población general".
Sou capaços de llegir la lletra petita sense aturar l'anunci?
Bé, ara hem llegit la lletra petita. Us haureu fixat que té frases molt llargues i comes posades de forma molt estranya (entre subjecte i predicat).
A part d'això, us faig una pregunta sobre el text: diríeu que el L.Casei Danone ajuda a les vostres defenses?
A part d'això, us faig una pregunta sobre el text: diríeu que el L.Casei Danone ajuda a les vostres defenses?
Torneu a llegir el text. Què n'opineu? Diu que sí, que no o en realitat no diu res?
La resposta la podeu trobar en aquest altre interessant vídeo, que parla de publicitat, aliments funcionals i trampes vàries que les empreses fan servir per enganyar els clients desprevinguts. Si teniu una hora i mitja i us interessa el tema és molt recomanable. En cas contrari, deixeu que us faci un resum del més important.
Els aliments funcionals són aliments que afirmen curar o prevenir diversos mals. Per exemple, l'Actimel afirma "ajudar a les nostres defenses". És cert? Està científicament comprovat? Si no fos cert, per què deixarien les autoritats que es vengués un producte que diu que fa coses que no fa?
A Europa, la regulació corre a càrrec de l'EFSA.(Autoritat Europea per la Salut Alimentària). Per resumir, un comitè de científics que avalua els estudis sobre cada substància i decideix aprovar o rebutjar-la. Quan un fabricant diu que una substància x té una propietat y, això s'anomena Health Claim. Si l'EFSA atorga la Health Claim, aleshores el producte es pot vendre anunciant que té aquestes propietats.
Fins a la posada en marxa de l'EFSA no hi havia regulació i les empreses anunciaven més o menys el que volien. Un cop presentades les Health Claims, el 95,5% van ser rebutjades. Entre les acceptades no hi havia cap L.Casei.
I aleshores, com és que permeten aquesta publicitat? Si encara no ho heu descobert, torneu a llegir a lletra petita de l'anunci. Ara sí? Exacte: el que està demostrat que 'ajuda a les teves defenses' és la vitamina B6 i la vitamina D.
I què hi pinta llavors el L.Casei Danone? Doncs es tracta d'un bacteri que podria ajudar al sistema immunitari, tot i que de moment les investigacions que s'han fet no ho confirmen.
Com aquest hi ha molts altres casos (trobareu més exemples al vídeo que us he enllaçat). Un principi actiu que no ha demostrat que funcioni es ven com a remei a un mal concret. Com que l'EFSA no permet anunciar-ho sense Health Claim, els fabricants afegeixen una vitamina o un mineral que sí tingui Health Claim aprovada.
Aquesta manera de funcionar (anomenada Tàctica de l'asterisc) és una mica -com ho diríem- un nyap. El consumidor pot sentir-se enganyat si descobreix que les vitamines que tenen la Health Claim aprovada les pot aconseguir fàcilment en la seva dieta, a preus molt més assequibles. I també és un nyap des del punt de vista científic, ja que aquesta pràctica desincentiva la recerca de principis actius que ajudin a millorar la salut, ja que n'hi ha prou amb afegir un parell de vitamines a la teva molècula màgica per poder dir que tens un remei efectiu. I això és molt més barat que investigar.
En aquesta imatge hi ha un asterisc. El veieu? (Podeu llegir més sobre aquest producte aquí)
Aiiii, la Sara és addicta a l'Actimel. Fa poc en parlava amb una mare que havia llegit que prendre'n cada dia era perjudicial. Pel que dius aquí, entenc que ni ajuda ni desajuda, perquè l'L Casei no està provat que sigui beneficiós, i les vitamines D i B6, sí, però les pots aconseguir amb una dieta normal, però prendre'n cada dia o quasi cada dia tampoc és perjudicial, no??
ResponEliminaHi va haver un rumor fals que deia que eren dolents (pots buscar 'hoax Actimel' al Google). A part d'això, em penso que són bastant equiparables als iogurts.
EliminaVal a dir que hi ha alguns estudis que donen indicis que el Casei podria servir d'alguna cosa però no n'hi ha cap de seriós en humans.
Ah, i a la Sara, que mengi fruita! Un plàtan té moltes vitamines i ajuda al sistema immune més que un Actimel.
Gràcies, Sergi! em quedo més tranquil·la i li comentaré a la mare que et deia.
EliminaJa ho intento, ja, amb la fruita, però és més d'Actimel... Ho seguiré intentant!
Hi ha dues coses que mai s'haurien de fer, llegir la lletra petita d'aquests tipus de productes i les contraindicacions dels medicaments.
ResponEliminaAra, servidor fa set o vuit anys que es pren un actimel cada matí després del cafè, i el cert és que em constipo molt poc, encara que va coincidir començar a prendre actimel i deixar de fumar, que tambè devia ajudar-hi.
salut.
Sí, jo no descartaria que deixar de fumar hagi millorat la teva salut.
EliminaEn cada individu hi intervenen molts factors, impossibles de controlar un per un. Per aquesta raó és útil fer estudis sobre grans grups de població que ens ajudin a determinar relacions causa-efecte.
o sigui que amb un que s'ho prengui tota la familia protegida....ostres si que en són de bons tu.
ResponEliminaCertament el redactat que han fet no té desperdici.
EliminaSuposo que podran dir que si protegeix la persona de la família que després els hi encomanava tot, la família queda protegida ;)
Molt interessant la teva reflexió .Es cert (treballo en un institut de Recerca) que les propietats dels actimels no son tals si no et prenguessis al dia més de 100 unitats i es clar, no seria bo per altres coses.
ResponEliminaUn altre dia, hauriem de parlar sobre les pastes de dents que blanqueixen les dents, un altre timo per la proporció quimica que porten: tan baixa que no pot fer mai res, encara que no les fa malbé, per això continuen al mercat... Bon post
Hola, Kyra. Crec que és el primer cop que comentes el blog. Benvinguda.
EliminaAmb el tema de les pastes de dents sí havia sentit que no servien per res, que l'únic útil és l'acció mecànica del raspall. Però no ho he investigat.
Interessant article! *
ResponEliminaLa veritat es que aquests de l'actimel ja els tenia bastant clissats gràcies al post de scentia
*Aquest comentari potser que no sigui sincer del tot xD
M'agrada l'ús tan brillant que has fet de la tàctica de l'asterisc *
EliminaSi et va agradar l'article de Scientia et recomano el vídeo, que és de l'autor de Scientia i parla de forma amena d'aquest i altres temes.
* Per dir-ho d'alguna manera.