dijous, 3 de juliol de 2014

Per què el sol del migdia ens crema més que el de l'alba?

Acabem de passar el solstici d'estiu, que és l'època de l'any més perillosa per a la nostra pell. Ja sabeu que les cremades solars són molt dolentes perquè ens poden causar càncer i envellir la pell prematurament.

Per això ens diuen també que hem d'evitar prendre el sol entre el migdia i les 4 de la tarda. La raó és la mateixa: la inclinació dels raigs del sol. Com menys inclinats, més ens cremem. Però per què un raig més inclinat crema menys que un raig més inclinat?

Aquest home ha estat massa temps sota raigs ultraviolats massa poc inclinats. Font


Els raigs ultraviolats:

La radiació ultraviolada és la responsable de les cremades a la pell. Aquests raigs tenen origen al Sol i són més o menys constants al llarg de totes les hores del dia i de tots els dies de l'any. Com dèiem, el factor clau és la inclinació i això té molt a veure amb...

La capa d'ozó:

La capa d'ozó és una regió de l'atmosfera, situada entre 15 i 40 km per sobre de la superfície terrestre que concentra la major part d'ozó. L'ozó absorbeix la radiació ultraviolada.

Sí, d'acord però, què hi té a veure la inclinació?

La inclinació:

En aquest petit croquis, podem veure l'efecte de la inclinació.

Bola blava = Terra.
Cercle exterior = atmosfera.
Línia taronja = trajectòria dels raigs ultraviolats quan el sol està just sobre els nostres caps (mínima inclinació)
Línia verda = trajectòria dels raigs ultraviolats quan el sol està a l'horitzó (màxima inclinació)

Com veureu si sou bons observadors, la línia verda és més llarga que la vermella. Què significa això? Doncs que els raigs inclinats travessen més capa d'ozó que els raigs més verticals. És a dir, si els raigs verticals travessen uns 25 km de capa d'ozó, els inclinats en travessarien més* i, per tant, l'ozó absorbiria més quantitat de radiació ultraviolada (és com si tinguéssim un coixí més gruixut).

*: Sabríeu calcular quants km de capa d'ozó travessa un raig de llum ultraviolada que ens arriba a l'alba (inclinació màxima)?
Pista: podeu fer servir una fórmula que, curiosament, ja ha sortit en aquest mateix blog.

2 comentaris: