dijous, 4 de setembre del 2014

Per què ens maregem al cotxe?

Darwin i els micos marejats.

Una de les primeres reflexions que faig davant els comportaments o reaccions humanes és valorar de quina manera poden ajudar o perjudicar les possibilitats de l'individu i de l'espècie per sobreviure. Per exemple, si una reacció humana en veure una serp és anar a acariciar-la, probablement aquesta persona tingui menys opcions de sobreviure que una altra que decideixi fugir del rèptil. En conseqüència, el segon comportament serà el que sobreviurà en més ocasions i molts de nosaltres serem descendents d'aquest segon grup d'humans, amb aversió a les serps.

El viatge de Darwin al Beagle comença amb un horrible mareig. Font.


Evolutivament no sembla que el mareig tingui cap avantatge, així que a primera vista semblaria difícil d'entendre que els humans ens hàgim dotat d'aquest defecte. Val a dir que els cotxes són molt recents i la selecció natural no ha tingut temps d'eliminar els individus més marejables. Potser els vaixells són més antics però tampoc eren un mitjà de transport que utilitzés la majoria de la població amb gaire freqüència.

Hi ha un moment històric on la selecció natural va estar a punt d'eliminar milers d'individus marejables. Durant la Segona Guerra Mundial, molts soldats van desembarcar i immediatament després es van posar a combatre. Com us podeu imaginar, el mareig no hauria estat el millor aliat per sobreviure. Afortunadament per ells, poc temps havia aparegut un medicament molt efectiu contra el mareig. Així que la selecció darwiniana no va desembarcar a Normandia.


Què és el mareig?

La Cinetosi és un conjunt de símptomes que tenim quan viatgem en diversos vehicles, produïda pels desajustos i contradiccions entre la informació que el cervell rep de la vista i la que rep del sistema vestibular. El sistema vestibular és més conegut popularment com "l'equilibri que hi ha a l'orella" i faria una funció similar a l'acceleròmetre dels telèfons mòbils. Segons la posició i els moviments del nostre cos, va informant al cervell d'on som en cada moment i en quina postura. També rebem informació del moviment a partir dels óssos, músculs i òrgans.

Quan viatgem en un cotxe o vaixell, el sistema vestibular percep moviment (especialment si hi ha molts revolts o acceleracions o frenades brusques) però la vista de vegades no. Per exemple, si estem llegint, la vista no percep el moviment del viatge. En canvi, si estem conduint, la vista està percebent en tot moment la carretera i és molt difícil que ens maregem.

El sistema vestibular o "allò de l'equilibri que hi ha dins l'orella".


Per què vomitem quan ens maregem?

El centre nerviós que provoca el vòmit sobtat està situat al tronc cerebral, molt proper al centre nerviós que controla l'equilibri.

Què fer per evitar el mareig?

Alguns consells que poden evitar un mareig:
  • Conduir: com hem dit abans, el conductor rarament es mareja. Com a segona opció, el copilot tampoc s'acostuma a marejar, ja que els moviments a la part davantera del vehicle són menys bruscos.
  • Conducció suau: agafar els revolts a poc a poc disminuirà les sensacions al sistema vestibular i, en conseqüència, la intensitat dels senyals contradictoris del nostre cervell.
  • No llegir. Evitar mirar un punt fix del cotxe. Mirar el paisatge. Evitar que la vista enviï aquest missatge contradictori amb el moviment.
  • Aturar-se i descansar. És obvi que si t'està marejant anar en cotxe, deixar d'anar-hi et pot ajudar. En algunes ocasions els símptomes poden tornar un cop tornem a la carretera. Tot depèn del mareig i del lapse de temps que haguem descansat.
  • No tenir l'estómac buit, ni tampoc molt ple i no beure molts líquids. L'estómac complementa les sensacions del sistema vestibular, així que tenir-lo ple de líquid pot accentuar la sensació de moviment a les corbes.
  • No pensar que ens marejarem ni recordar a les persones que es poden marejar. Hi ha un element de suggestió que pot accentuar el mareig.
  • Ventilar bé l'habitacle i evitar temperatures molt altes. No he trobat una explicació a aquest fenomen però sembla que l'aire net i fresc ajuda a evitar el mareig.
  • Prendre medicaments contra el mareig. N'hi ha uns quants d'efectius, sempre que es respecti la manera de prendre'ls.
  • Superar-ho. Alguns cops el cervell és capaç d'aprendre a gestionar els senyals contradictoris i adaptar-se a les circumstàncies que abans produïen el mareig.
El DVD pot anar bé per tenir els nens entretinguts però també pot fer que es maregin. Font.

I si em marejo en un vaixell?

Si bé les causes són semblants a les del viatge en cotxe, no totes les solucions proposades són aplicables. No sempre podem parar i baixar del vaixell quan volem, ni demanar a les onades un viatge més suau... Per casos extrems -com un desembarcament a Normandia, per exemple- és recomanable fer un ús assenyat dels medicaments.



Enllaços consultats:


6 comentaris:

  1. Com a persona que de petita es marejava de tant en tant, t'asseguro que baixar la finestra ajuda i molt!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo recordo fins i tot quan es fumava dins dels cotxes (bé, potser hi ha qui encara ho fa). Allò era terrible.

      Elimina
  2. el que mes auda és que el cotxe no circuli, o sia que estigui aparcat, segur que ningu es mareja.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, a més es redueix molt la probabilitat de tenir un accident greu.

      Elimina
  3. Ara que estic en una època que no necessito anar amb cotxe, les poques vegades que hi vaig em marejo més fàcilment. L'hàbit tb deu tenir alguna cosa a veure.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Deu tenir a veure amb què el cos és capaç d'aprendre a no marejar-se amb la pràctica. Fins a cert punt.

      Elimina